MEIDÄN TARINA
Miten historiallisesta kantapaikasta tuli moderni ruokaravintola?
Legendaarinen Viisi Penniä on aina kuulunut Helsingin perinteisten olut- ja ruokaravintoloiden eliittiin. Keväällä 2021 ravintolan yhteyteen rakennettiin oma olutpanimo, Mad Hopper Brewing Company.
Kurkistus yli 80 vuoden taakse - kuinka kaikki alkoi?
Viisi Penniä on yksi kauimmin samalla nimellä ja samassa paikassa toimineista olutravintoloista koko maassa. Siitä muodostui 60–70-luvuilla lukuisten Tullinpuomin asukkaiden kantismesta.
Ravintola avasi ovensa Töölön tullin kupeeseen vuonan 1956, mutta itse asiassa Viiden Pennin historia yltää yli 80 vuoden taakse. Välirauhan aikana 1940 valmistunut funkkistalo kertoo omaa tarinaansa sota-ajan historiasta – ravintolaa siinä on pyöritetty alusta lähtien.
Nykyistä Viittä Penniä edelsi ravintola Walk, jossa sota-ajan pula näkyi elintarvikkeiden säännöstelynä. Käänteen teki olympiavuosi 1952, joka toi kaupunkiin tuhansia turisteja.
Mistä nimi ”Viisi Penniä” - tarina Töölön tullista
Ravintolan nimi muuttui uuden omistajan, Helsingin Osuuskaupan myötä, Viiden pennin krouviksi vuonna 1956. Nimi juontaa juurensa vanhaan Töölön tulliin, jonka kohdalla oli kaupungin raja. Tullista on jätetty ravintolan kohdalle muistomerkeiksi Mannerheimintien molemmilla puolilla sijaitsevat kivipylväät ja muistolaatta.
Töölön eli Espoon tullissa perittiin maksut maaseudulta kaupunkiin myytäviksi tuoduista tavaroista. Jokainen, joka veti ajoneuvoa, maksoi 1860-luvulla hopeakopeekan eli viisi hopeapenniä keskustaan pääsystä. Siksi Töölön tullia onkin kutsuttu myös viiden pennin tulliksi.
2000-luvun uudet tuulet: uusi omistaja, uudistunut ravintola
Vuonna 2006 omistajaksi tuli nykyinen Onniravintolat omistava perheyritys, joka luotsasi ravintolaa uudelle tielle, viihtyisäksi seurustelu- ja ruokaravintolaksi. Vuonna 2011 perhe yhdisti rakennuksen kivijalassa sijainneet kaksi liikehuoneistoa.Tuolloin Viisi Penniä sai seinänaapurikseen baarin, jonka nimeksi tuli Oluttupa Viisi Penniä.
Seuraava uudistus olikin remontti, joka toteutettiin vuonna 2014. Ravintolan koko sisustus, kalustus ja valaistus uusittiin. Samalla puhkaistiin väliseinä ravintolan ja oluttuvan välillä, taloyhtiöiden muurit murtuivat ja kaksi tilaa yhdistyivät konkreettisesti toisiinsa.
Oma olutpanimo, Mad Hopper Brewing Co.
Vuosi 2021 oli jälleen muutoksen aikaa. Helsingin valtaväylä Mannerheimintie saa oman olutpanimon lähes 90 vuoden tauon jälkeen Mad Hopper Brewing Companyn valmistumisen myötä.
Panimo remontoidaan Mannerheimintie 53–55:ssä sijaitsevien asuintalojen kellarikerroksiin. Vaikka kyseessä onkin itsenäinen pienpanimo, osa siitä tulee yleisön näkyviin Viiteen Penniin.
Mad Hopper -panimon rakentaminen oli useita vuosia toimitusjohtaja Gianjot ”Dollar” Singhin mielessä. Taustalla on Dollarin intohimoinen suhtautuminen maailmanluokan oluisiin sekä tahto valmistaa niitä omassa panimossa. Mad Hopperin perustana ovat intohimo, ammattitaito ja osaaminen sekä tinkimätön laatu sekä tuotteissa että kaikessa tekemisessä.
Mannerheimintie 55:n asuintalo valmistuu. Kivijalkaan perustetaan ravintola Walk.
Viiden pennin krouvi avataan.
Viiden Pennin Oluttupa avataan.
Viisi Penniä laajenee remontin jälkeen naapurirakennuksen puolelle.
Mad Hopper Brewing Company -pienpanimo aloitti toimintansa rakennuksen kellarikerroksessa.
1940
Mannerheimintie 55:n asuintalo valmistuu. Kivijalkaan perustetaan ravintola Walk.
1956
Viiden pennin krouvi avataan.
2011
Viiden Pennin Oluttupa avataan.
2014
Viisi Penniä laajenee remontin jälkeen naapurirakennuksen puolelle.
2021
Mad Hopper Brewing Company -pienpanimo aloittaa toimintansa rakennuksen kellarikerroksessa.